Jacanidae

Den afrikanske jacanaen er et utpreget medlem av fuglefamilien Jacanidae. Chris Eason

Definisjon:

(substantiv) Den vitenskapelige fuglebetegnelsen som dekker alle jacana-arter i verden.

Uttale:

juh-KAHN-uh-dee eller juh-KAHN-ih-dag

Om Jacanas

Jacanas er vadefugler som er spesifikke for tropiske og sub-tropiske naturtyper som grunt ferskvanns våtmark, myrer, små innsjøer og oversvømte åker. Selv om dette er en relativt liten fuglfamilie med bare åtte arter, er disse fuglene utbredt. Ulike jacanas kan finnes i passende naturtyper i hele Karibia, Mexico, Mellom-Amerika, Sør-Amerika, Afrika sør for Sahara, Madagaskar, India, sørøst-Asia, Indonesia og Australia.

Jacanas er distinkte og relativt umiskjennelige, og mens deres fjærdrakt og farge varierer, deler de alle kjennetegn som identifiserer dem som Jacanidae- fugler. Egenskaper som skiller jacanas inkluderer ...

  • Lignende utseende for hvert kjønn, selv om kvinner vanligvis er større enn hanner. Det kan være vanskelig å identifisere kjønn på grunn av overlapp mellom størrelsene, men hvis man ser hekkeatferd, er kjønnsrollene forskjellige, og menn og kvinner kan skilles ut.
  • Fargerikt fjærdrakt med dristige markeringer og ofte med frontskjold eller ansiktsvattletter samt fargerike regninger. Noen av disse fuglene har også lange streamere eller andre enestående fysiske funksjoner som er nyttige for identifisering.
  • Tynne, skarpe regninger som er ideelle for insektive dietter som også inkluderer sporadiske bløtdyr eller padder. Disse fuglene plukker og henter byttet fra overflaten av vannet, men dypper vanligvis ikke hodet langt under overflaten.
  • Lange, tynne ben og ekstremt lange, tynne, utbredte tær og taloner for overlegen balanse som gjør at disse fuglene kan gå over den delikate overflaten til liljer og annen akvatisk vegetasjon. Bein- og fotfarge kan imidlertid være misvisende på grunn av gjørme og planteavfall.
  • Polyandrøs parringspraksis og kjønns reverseringsroller der hunnen har flere kamerater, men hannene passer på eggene og kyllingene. Dette gjør at hunnen har flere raser hver sesong, noe som øker sjansene for mer overlevende avkom.

Til tross for noen overfladiske fysiske likheter med coots, gallinues og skinner i familien Rallidae, har genetisk undersøkelse av jacanas avslørt at de ikke er nært knyttet til skinner. I stedet inkluderer de nærmeste slektningene til jacanene sandpipers, sniper og plyver til familiene Scolopacidae og Charadriidae.

Kjente medlemmer av familien Jacanidae inkluderer fasan-tailed jacana, kam-crested jacana, wattled jacana, nordlige jacana og bronse-winged jacana.

Å se Jacanas

Selv om disse unike fuglene finnes i mange deler av verden og ingen av artene offisielt anses som truet eller truet i verdensomfang, kan de være vanskelig for fuglere å legge til livslistene sine. Fordi disse fuglene er spesielt tilpasset å leve i myrer og gå på delikat vegetasjon, er de komfortable i områder som er utfordrende for fuglere å nå. I passende rekkevidde og leveområde kan det være lettere å finne jacanas og få flott utsikt når fugl med båt eller fugl med kajakk, spesielt i områder der vegetasjonen er tykk og fuglene sannsynligvis befinner seg nærmere åpent vann og vil være skjermet fra stier i nærheten.

Heldigvis er jacanas så distinkte at når de blir sett, selv på avstand eller med mindre enn perfekt utsikt, kan de være enkle å identifisere. Kombinasjonen av lyse fjærfarger og markeringer, ansikts- eller hodevattletter og fuglenes ekstremt lange ben og dramatiske tær gjør dem enkle å identifisere trygt. Å merke seg bare noen få av disse merkingene og funksjonene kan raskt føre til fuglens identifikasjon, og selv om fuglere kan ønske seg bedre utsikt, kan selv en dårlig utsikt over en jacana være spektakulær fuglesikt og et flott tillegg til en livsliste.

Også kjent som:

Jacanas, Lily Trotters, Jesus Birds

Foto - Afrikanske Jacana © Chris Eason